Arboga Manskör
Arboga Manskör består idag av c:a 40 medlemmar. Vi är en fyrstämmig kör och delar oss i tenor 1, tenor 2, bas 1 och bas 2. Där vi lyckligtvis har en jämn fördelning mellan stämmorna. Kören är en fristående förening där Gunnar Lindberg är ordförande och Birgitta Rosenquist Brorson är vår körledare.
Vår körledare Birgitta Rosenquist Brorson
Birgitta började hos oss Vårterminen 2018, vilket är en lycka för oss. Birgitta är en mycket erfaren körledareBirgitta har arbetat som kyrkomusiker i Arboga 1978-2000. Därefter blev hon organist i Ersta kyrka och lektor i kördirigering på kantorsutbildningen, på Ersta & Sköndal högskola. Hon har också haft en anställning, “Nationell körpedagog” med Sveriges Kyrkosångsförbund som arbetsgivare. Bland arbetsuppgifterna var att fungera som inspiratör till barnkörer, ungdomskörer och vuxenkörer, samt att leda den Nationella Ungdomskören och varje år leda en nationell Ungdomskörfestival, någonstans i Sverige
All denna erfarenhet och kunskap får vi nu ta del av i vår kör.
En manskör med lång tradition
Arboga Manskör bildades den 8 mars 1908 av bankkamrer Nils Edvard Kjellander, på den tiden även organist och kantor i stadsförsamlingen och musiklärare i damskolan. 1912 deltog Arboga Manskör i jättekören vid Olympiska Spelen i Stockholm.
Sångarfest på OS 1912
Vi kan bara ana hur häftigt det måste har varit att vara med i jättekören i 1912. Vilken publik och vilken kör: över 4.400 sångare!
Svenska Sångarförbundets konsert på Stadion
OS var inte bara liktydigt med tävlingar. Det hände mycket annars, både på OS-anläggningarna och ute på stan. Sångarfest, nöjesfält och stora fester hörde till. Det var en rad officiella fester och en del av dem anordnades av de kungliga.
I anslutning till OS arrangerades en svensk sångarfest som samlade över 4.400 sångare. För festen hade anordnats en provisorisk sångarhall som förutom sångarna rymde 8.000 personer. Festen varade i tre dagar. Det hölls två konserter i sångarhallen, en friluftskonsert på Skansen samt en i Stadion. Det framfördes företrädesvis fosterländska sånger av dels den stora kören på 4.400 personer, dels av medlemmar från länssångarförbund som bestod av 200–800 sångare.
Svenska Sångarförbundets konsert på Stadion. ”Bellmanssången” ett av inslagen i tre dagars sångarfest.